Laatste nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Dat doe je hier. Regelmatig verschijnen hier artikelen met verschillende onderwerpen; van het schoonmaken van je kamer tot een slimme en efficiënte manier om ongedierte buiten huis te houden. Heb je nog onderwerpen die je graag door Marcel van Hooijdonk wil laten toelichten, laat het ons weten!
De oplossing voor het lerarentekort
22/08/2022
Uit een proefproject blijkt dat het lerarentekort op een geheel simpele manier is op te lossen. Leraren besteden namelijk over het algemeen 15 tot 25 procent van hun tijd aan het nakijken en verbeteren van toetsen. Door studenten dit te laten doen kunnen studenten 1-2 uur extra les geven in de week en wordt het lerarentekort opgelost.
Leerkrachten hebben meer tijd over wanneer ze verschillende taken over kunnen laten aan anderen. Het nakijken en verbeteren van toetsen is vaak 15 procent van het werk van een docent. Bij vakken zoals Nederlands of Engels kan dit zelfs nog oplopen tot 25 procent.
Proefproject
Daarom draait er in verschillende scholen nu een proefproject waar de studenten de taak van het nakijken en verbeteren van toetsen overnemen en de docent die tijd uitbesteedt aan les geven. Op deze manier zou het lerarentekort verholpen moeten worden. Tot nu toe zijn de resultaten en de reacties van de leraren zeer positief.
Gerelateerd nieuws
Klik hier
Driehonderd studenten testen nieuwe app voor mobiliteit | Deel 2
Even terugblikken: drie maanden geleden zijn driehonderd studenten uit Rotterdam aan de slag gegaan met uitproberen van een nieuwe reisapp. Studenten konden met deze app niet alleen het OV gebruiken, maar ook deelvervoer zoals: scooters en fietsen. Nu, drie maanden later, zijn de resultaten binnen en wordt er gekeken of dat deze pilot succesvol was.
Ook door corona getroffen studenten willen compensatie
Ook studenten willen een compensatie vanwege corona. Dat blijkt uit informatie van BNR, dat rondging bij studentenorganisaties LVSB, ISO en FNV Jong. Ook studenten verliezen hun bijbaan en vrezen voor studievertragingen, terwijl kosten als collegegeld gewoon doorlopen. 1300 meldingen Voor studenten met een acuut inkomensverlies is een meldpunt ingericht. De eerste twee weken kwamen al zo’n 1300 meldingen binnen, aldus Alex Tess Rutten, voorzitter van de landelijke Studentenvakbond. Zo gemakkelijk is dat nog niet, zegt Alex. “Je moet best veel gegevens over je contract achterlaten, omdat we ook echt willen helpen, met juridische ondersteuning. We horen veel studenten die in een flexibele schil zitten en ontslagen zijn.” Flink bedrag Door de invoering van het leenstelsel, voorheen kregen een studiefinanciering in de vorm van een gift, zijn studenten extra afhankelijk van een bijbaan, stelt Rutten. “Zo'n 45 procent van hun inkomen is afhankelijk van die bijbaan, dus als dat in één klap wegvalt, is dat een flink bedrag. In ons meldpunt zien we dat gemiddeld 500 tot 600 euro wegvalt. Dat is ook je huur, dus dat is een flink bedrag. De minister stelt voor om méér te gaan lenen, maar dat is een oplossing waar wij ons enorme zorgen over maken.” #Nietmijnschuld Door meer te lenen loopt je studieschuld automatisch verder op. Niet gek dat de landelijke Studentenvakbond zich zorgen maakt. De vakbond zet zich hard in voor getroffen studenten. Heb ook jij financieel last van de coronacrisis en wil je graag geholpen worden? Via de website https://nietmijnschuld.nl/corona kun je een aanvraag indienen.
Pechstudenten hebben truc om schuld te beperken na komst basisbeurs
Pechstudenten die zijn begonnen met het studeren onder het leenstelsel kunnen gebruik maken van een bepaalde truc waardoor zij langer kunnen profiteren van de basisbeurs. De basisbeurs maakt na een aantal jaar weer zijn rentree onder de studenten, waardoor veel studenten met grote schulden overblijven.

Zelf nog suggesties?
Ben je zelf tegen een praktisch probleem aangelopen en heb je het antwoord hierop? Mis je nog een artikel, of denk je waardevolle inbreng te hebben voor een nieuw onderwerp? Laat het ons dan weten! Wij horen graag suggesties van je om Opnieuw Thuis te blijven verbeteren.