Handige tips

Zelf eens bekijken wat je kunt doen in jouw studentenhuis? Of handige tips leden van medestudenten over bijvoorbeeld het ontluchten van je radiator? Bekijk dan onderstaande berichten!

CV-ketel of radiator bijvullen en ontluchten

Merk je dat jouw woonruimte niet meer goed verwarmd wordt? Hoor je geborrel of ruik je zelfs nare geurtjes als de verwarming aanstaat? Dan is de kans groot dat het tijd is om jouw radiator te ontluchten. Er zitten dan belletjes in je radiator, die je als het ware moet laten ontsnappen. En dat kan je helemaal zelf doen!

Contact opnemen

Ontluchten

Allereerst start je met het opendraaien van alle radiatoren die zich bevinden in jouw kamer(s). Zorg dat de centrale verwarming aanstaat zodat de radiatoren ook echt in werking treden. Na tien minuten kan de CV ketel weer uitgezet worden en kan het ontluchten beginnen.

Het ontluchtingsventiel, dat zich aan de zijkant van de radiator bevindt, dient opengedraaid te worden met een speciale ontluchtingssleutel. Draai het ventiel weer dicht als er water uitkomt, dan is het ontluchten gelukt.

Tip: zorg dat je een doek bij de hand hebt, zodat je het (roest)water op kan vangen. Dit voorkomt lelijke plekken.

CV ketel bijvullen

Je moet de CV ketel bijvullen, als deze gedaald is tot onder 1.5 bar. De ketel dient gevuld te zijn tussen de 1.5 en 2.0 bar, wat de prestaties optimaal maakt. Zie je de wijzer onder de 1.5 bar staan? Dan is het dus tijd om deze bij te vullen. Dat werkt als volgt:

Trek allereerst de stekker van de ketel uit het stopcontact, zodat deze niet aanstaat. Daarna kun je de vulslang aansluiten op de ketel en het water een stukje opendraaien. Houd de manometer in de gaten en sluit het water weer af op het moment dat de meter zich tussen de eerder genoemde 1.5 en 2.0 bar bevindt. Is dit gelukt? Dan kun je de ketel weer aansluiten. Herhaal het ontluchtingsproces zoals hierboven beschreven, zodat je de beste gebruikerservaring hebt. En klaar!